Ce este LAB Profile?

LAB Profile este un instrument de comunicare, influență și persuasiune. El se inspiră din principiile NLP (Neuro-linguistic programming, în română ar fi PNL – Programarea neuro-lingvistică). 

Este o metodă de analiză comportamentală dezvoltată de către Shelle Rose Charvet, care se concentrează pe limbajul și comportamentul verbal al oamenilor. Termenul “LAB” este un acronim pentru “Language and Behavior”, ceea ce sugerează că această metodă este axată pe modul în care oamenii folosesc limbajul pentru a-și exprima comportamentul.

Metoda LAB Profile se bazează pe presupunerea că modul în care oamenii utilizează limbajul și cuvintele pe care le aleg dezvăluie multe despre personalitatea și comportamentul lor. Analiza LAB Profile este, prin urmare, o modalitate de a înțelege mai bine oamenii și modul în care se comportă, precum și de a identifica modelele de comportament care le guvernează acțiunile.

În cadrul analizei LAB Profile, se iau în considerare două dimensiuni principale ale limbajului și comportamentului verbal: metaprogramul și motivul. Metaprogramele reprezintă preferințele individuale pentru a procesa informația și a lua decizii, în timp ce motivele sunt factorii care stau la baza comportamentului și acțiunilor individului.

Există 14 metaprograme diferite, care acoperă aspecte precum preferința pentru detalii, modul în care se face raportul între informații sau preferința pentru stabilirea unui obiectiv clar înainte de a acționa. Există, de asemenea, șase motive principale care influențează comportamentul oamenilor, cum ar fi dorința de a evita riscul sau de a fi convingător.

Istoria LAB Profile

NLP (Neuro-linguistic programming)

La jumătatea anilor 70, secolul trecut, în Statele unite ale Americii, Richard Bandler, John Grinder și alți pasionați ai lingvisticii au pus bazele domeniului NLP. NLP-ul în acea perioada s-a dezvoltat exponențial. De ce? Pentru că profilul de activare în primul rând este foarte interesant și în cel de-al doilea aria de aplicabilitate e foarte vastă – mai exact, un specialist NLP poate modela structura oricărei persoane într-un anumit domeniu. 

Modelarea înseamnă să descoperi cum poate acea persoană să obțină rezultate excelente. Modelatorul caută răspunsuri la întrebări precum? „Care sunt aspectele absolut esențiale?” sau „Căror lucruri le acordă această persoană atenție și pe care le ignoră, pentru a obține un rezultat?” 

LAB (Language and Behavior)

Profilul LAB a părut la 1980 și a fost descoperit de către Rodger Bailey, un inovator pasionat în domeniul NLP-ului. Profilul LAB se bazează pe un set de tipare NLP care, la momentul când au fost dezvoltate, se numeau „metaprograme”. Aceste metaprograme se bazează pe filtrele pe care le folosim pentru a ne construi propriul model al lumii. Diferența e că în NLP există peste 80 de tipare, pe când în LAB Profile sunt numai 14. Și pentru fiecare criteriu există o întrebare fixă sau un set de observări care identifică cu precizie cum acționează persoana. În NLP „citirea” unei persoane are loc cu multă dificultate și ia mult timp.

La ce ajută LAB Profile?

Iată-te, într-o întâlnire despre care ai crezut că va fi simplă și dintr-o dată realizezi că doi jucători cheie încep să nu fie de acord. Tonurile vocii s-au schimbat, atmosfera se simte diferită și poți vedea cum se pregătesc pentru a-și apăra interesele.
Și totuși, știi că, în adâncul sufletului, amândoi își doresc aceleași rezultate. De ce nu sunt de acord? Ce se întâmplă?

Sau adu-ți aminte cum ai avut o conversație grozavă cu un client. El dădea semnale evidente de cumpărare și puteai spune că i-a plăcut propunerea ta.

Și apoi…

… nu a mai cumpărat. 

Ai făcut ceva greșit? Ce se întâmplă?

Anume pentru a evita asemenea neînțelegeri a apărut Profilul LAB. Este un mod total diferit de a înțelege diferențele dintre oameni. Dacă ți-a plăcut să folosești psihometria tradițională (și chiar dacă nu ai făcut-o), îți vor plăcea mult rezultatele pe care le oferă LAB Profile!

Ce poți face cu LAB Profile:

 • să decodifici ce motivează cu adevărat pe cineva ascultându-i răspunsurile la întrebări;
 • să alegi persoana potrivită pentru un loc de muncă. O persoană care va prospera în mediu și va fi motivată de muncă; 
 • să prezici cine va putea lucra eficient acasă și cine trebuie să fie la birou;
 • să prezinți schimbări organizaționale la muncă, într-un mod care să implice și să entuziasmeze pe toată lumea;
 • să rezolvi „confruntările de personalitate” care amenință bunăstarea echipei și pun în pericol succesul unui proiect;
 • să te adaptezi cu ușurință la situații noi și să-i ajuți pe alții să facă la fel;
 • să faci pașii potriviți ca să convingi pe cineva, pentru a „face vânzarea” de fiecare dată.

Cum se face LAB Profile?

Analiza LAB Profile implică întrebări și teste care îi permit analistului să evalueze comportamentul și limbajul unei persoane și să determine metaprogramele și motivele care îi guvernează acțiunile. Această analiză poate fi folosită într-o varietate de contexte, cum ar fi dezvoltarea personală și profesională, managementul și coachingul.

Profilul LAB funcționează pe observația și experiența ta asupra persoanei pe care o profilezi. Nu ne axăm pe percepția persoanei despre sine.

Deoarece se face printr-un interviu cu experți, este foarte greu pentru persoana care este profilată să ofere altceva decât o reflectare fidelă a tiparelor sale.

Interviul de profilare este un proces interactiv – oamenii se bucură de experiență

Procesul este flexibil și ușor de învățat.

Prin ce se diferențiază LAB Profile de chestionarele de personalitate?

Profilul LAB este total diferit de majoritatea tipurilor de instrumente de profilare:

 • Funcționează pe observația externă și experiența persoanei care este profilată. NU percepțiile lor de sine, ca în majoritatea psihometriei.
 • Folosește tiparele ascunse în limbajul și comportamentul de zi cu zi, care sunt cheia pentru a înțelege cu adevărat ceea ce influențează comportamentul cuiva.
 • Recunoaște că o persoană se poate comporta diferit în contexte diferite.
 • Găsește sens în reacțiile unei persoane, chiar și atunci când par să se comporte „în afara caracterului”.
 • Se completează printr-o conversație obișnuită sau un interviu, folosind un set de întrebări strategice.

Odată ce avem răspunsurile la întrebări, putem prezice ce fel de limbaj și comportament va folosi persoana într-un context anume. Ceea ce ne face să putem comunica eficient.

În concluzie, LAB Profile este o metodă de analiză comportamentală care se concentrează pe limbajul și comportamentul verbal al oamenilor pentru a identifica ce le guvernează acțiunile. Analiza se bazează pe metaprograme și motive, se face prin întrebări fixe și oferă aptitudinea de a influența pozitiv o persoană.