Cea mai importantă lecție după 10 ani de antreprenoriat

14/09/2019
Împreună cu Tudor, pe 14 septembrie 2009, am obținut certificatul de înregistrare a primei companii din viața mea. Din acel moment se zice că oficial am devenit antreprenor.:) Recunosc că după planurile mele acest moment trebuia să se întâmple mult mai târziu. După zeci de cercetări de piață și analize scrise pe foaie. La insistența lui Tudor am înregistrat mai devreme cu idea că acesta este primul pas pe care e mai important să-l facem acum. Sincer, cred că dacă nu înregistram atunci nu mai începeam niciodată. 🙂 

La training-urile de Time Management, auzim des ca să îmi setez scopuri pe următorii 10 ani sau să-mi imaginez că au trecut 10 ani și ce am reușit să fac. Hai să vedem ce am reușit să obțin și care este cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în acești 10 ani.

Dacă forțezi prea tare poate nu apeși unde trebuie.
Aceasta este lecția vieții mele de până acum. Oamenii ar fi bine să facă ceea ce-i a lor. Noi în interior știm ce-i al nostru, dar creierul nu dorește să recunoască oferind sute de scuze. Dar, oferind importanță mai mare sfaturilor din exterior. Perseverența este o calitate bună, dar nu atunci când bați cu capul în perete, mai ales când este și ușă pe care poți intra.
Timp de 10 ani au fost 14 idei de afaceri implementate, domeniile fundamentale au fost IT și Educație non-formală (Traininguri).
  1. În IT primul proiect a fost cu eșec. Beneficiarul nu a mai dorit să primească soft-ul pentru că nu i-a acoperit așteptările.
  2. Al doilea proiect l-am finalizat cu o săptămână mai târziu decât era termenul limită. Anume în acea săptămână clientul a început să aibă problemele financiare. Astfel mai târziu ne-a comunicat că nu mai poate plăti pentru că a falimentat.
  3. Cel de al treilea proiect l-am finalizat peste 1 an când trebuia să fie realizat în maxim 2 luni.
  4. Al patrulea proiect a fost realizat cu succes. Dar, nu a mai fost utilizat de client pentru că nu mai avea nevoie de el, din cauza unei modificări în legislația RM.
  5. Abia al cincilea a fost cu succes 100% și am înțeles că e bine să fii perseverent, și toate eșecurile au fost experiențe din care aveam ce învăța. Adevăr, ce să zic. Următoarele proiecte au fost în același ritm. Unul din patru a fost cu succes, restul au fost lecții învățate.
Hai să analizăm domeniul training-urilor.
Primul training l-am livrat în 2008 și a fost cu succes, am avut doar feedback-uri pozitive, lumea a rămas impresionată de cum am livrat și ce valoare au obținut. Al doilea training la fel a fost ușor și simplu, feedback-urile au fost: mi-a plăcut, a fost clar, doar mici îmbunătățiri care trebuie să le realizezi. La al treilea am avut o serie de provocări organizatorice. Nu s-a pornit prezentare, dar până la final l-am încheiat pe o notă pozitivă. Astfel am înțeles ce pot face data viitoare ca să fie de 10 ori mai bine.
Următorul training a fost foarte emoțional. Lumea plângea. Unii au zis că și-au schimbat viața. Alții că niciodată nu au văzut lumea din așa perspectivă și de acum încolo vor acționa cu mai multă empatie și dragoste.
Abia după 7 ani de IT am înțeles că e timpul să fac ce-i al meu. Evident, la insistența soției mele Vioreliei Dercaci 🙂 , care mi-a deschis ochii fața de ce ar trebui să fac. Am încheiat afacerile din domeniul IT și am decis să fac o carieră în Educație non-formală. Din acel moment am creat și livrat zeci de training-uri. De unde îmi vin ideile habar nu am. Dar știu că pot livra ceva care să dezvolte un comportament în fiecare participant din training. Astfel ca după acel training sau curs să-și crească succesul în viață.
Recomandarea mea este să analizezi ce ți se dă ușor și faci asta. Eu nu m-am gândit să renunț la IT pentru a face training-urii în primii 7 ani din cauza unei simple idei: “Nu poți face bani din training-uri, ca să obții succes trebuie să treci prin multe eșecuri și greutăți.” Anume această idee m-a stopat să cred în talentul și misiunea mea în viața oferită de Dumnezeu.
În prezent din orice poți reuși să faci bani și să-ți realizezi tot ce îți dorești, astfel că să ai viața pe care o visezi. Eu prin domeniul training-uri reușesc să am o familie împlinită. Să am veniturile pe care le doresc, să am prietenii cu care să mă simt bine.Să trăiesc fericit! Recunosc și în prezent am eșecuri, dar nu 4 din 5, dar 1 din 5 🙂 .

Cea mai importantă lecție după 10 ani de antreprenoriat

Alege calea ta și fii fericit!