14 sfaturi cum să ai un somn eficient

06/04/2022


14 sfaturi cum să ai un somn eficient

În perioada curentă, foarte important este ca fiecare din noi să poată să aibă cât mai multă energie. În general dacă, tu nu ai energie sau nu ai capacitatea de a avea mai multă energie, nu reușești foarte mult să performezi.
Lenea sau doza de energie scade atunci când tu nu ai un somn calitativ, eficient.
Ce poți face?
Trebuie să înțelegi un fenomen important. Tu mergi la somn cu scopul ca, în următoarea zi să ai energie. Dacă somnul este calitativ, bun atunci, te încarcă cu energie. Nu este important cât de mult dormi, dar cât de calitativ.

14 sugestii pentru un somn calitativ

Mâncarea. Se recomandă, cu cel puțin 3 ore până la somn să nu mănânci. În momentul când burta ta este plină, pe parcursul nopții, corpul tău depune foarte mult efort ca să digere mâncarea.
Dormi pe spate. Dormitul pe spate ajută să se relaxeze întreg corpul. Poți începe de la 5 minute, apoi cu 10 și tot așa până ajungi la toată noaptea.
Ascultă muzică. Înainte de somn, cu cel puțin 10 minute, să asculți muzică clasică, meditații. Ca să te relaxezi, ca să îți pregătești corpul pentru somn.
Culcă-te până la ora 22. Este foarte important să te culci până la ora 22:00. Se zice că, cu fiecare oră care te culci după 22, se dublează numărul de ore cât mai trebuie să dormi și te simți tot mai obosit.
Exclude social media, TV. Când aproape să dormi, foarte multă informație se duce subconștient. În momentul în care ochiul tău privește ecranul, la nivel de sistem nervos apare o încordare și atunci tu nu poți să mergi la somn. Nu poți să te relaxezi.
Hidratarea. Pe parcursul nopții de obicei, corpul tău se deshidratează în funcție de temperatura camerei. Este recomandabil, cu 1-2 minute înainte de somn să bei apă.
Certurile. Este indicat să eviți certurile, discuțiile aprinse pe subiecte de job sau alte teme, măcar cu o oră înainte de somn. Nu agita sistemul nervos înainte de somn. Fii mult mai relaxant!
Întuneric. În camera unde dormi, 100% trebuie să fie întuneric.
Umiditatea. Umiditatea joacă un rol important. Aceasta este recomandabilă 50% – 60%, cu cât mai mică, cu atât corpul depune efort.
Aerisirea. Corpul are nevoie de oxigen. Aerisește camera înainte de somn. Iarna este cel mai ușor pentru că, aerul este rece și intră repede în încăpere. Este recomandabil, măcar câteva minute pe zi, să fie aerisită camera.
Deconectează Wifi. Cu toate că acesta are un efect mic dar, totuși influențează somnul. Este bine să deconectezi pe noapte wifi și telefonul.
Liniște. Orice bâzâit, sunet, gălăgie influențează somnul.
Salteaua. Salteaua pe care dormi la fel are o mare importanță. Aceasta trebuie să fie în primul rând ortopedică. Trebuie să fie potrivită spatelui tău ca să ai un somn cât mai calitativ.
Temperatura în cameră. Temperatura în cameră recomandabil 18°- 20°. Când este prea cald transpirăm, când prea frig la fel nu e bine.
În concluzie, dacă o să implementezi doar 1-2 din aceste sfaturi, efect nu prea va fi. Când implementezi de la 5-6 sau chiar pe toate, GARANTAT o să simți o diferență. 
Ai un somn mai calitativ atunci, ai mai multă energie, gândești mai eficient, reușești să faci mai multe lucruri.

👉 Urmărește video integral pe instagram