Cum te prezinți la un interviu de angajare? – lecție la UTM.

18/01/2023

Am absolvit Universitatea Tehnică din Republica Moldova. Am fost student la facultatea de IT.
Să știți că e foarte plăcut să primești o invitație ca să predai în Universitatea pe care ai absolvit-o. Nu o fac pentru prima oară, și nu o fac în domeniul pe care l-am absolvit.

Am fost luna trecută la UTM pentru o oferi o lecție în cadrul celui de-al doilea seminar din seria „Marketing personal”, organizat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră de la UTM. Tema lecției a fost “Cum să te prezinți la un interviu de angajare?”
Tema mi se pare a fi aleasă cu precizie pentru că absolvenții sunt cei care urmează să afle ce este un interviu de angajare. Pentru mulți dintre ei va fi prima experiență, primul loc de muncă odată cu absolvirea și ar fi păcat ca după 3, 4 ani de facultate să se facă o greșeală în timpul interviului.

Odată ce citești acest articol mi-am zis că voi lăsa și pentru tine câteva tipsuri cu privire la acest subiect.

Să te cunoști bine.

Cei mai mulți oameni se îngrozesc atunci când intervievatorul întreabă: „și, ce poți să-mi spui despre tine?” Dar de fapt, este cea mai ușoară întrebare posibilă. Cel care te întreabă vrea doar să afle ce tip de personalitate ai, ce interese, ce obiceiuri. Vorbește cu sinceritate și încredere. Nu te subestima. Multe persoane la această etapă inventează lucruri cu gândul că așa vor părea mai „atractivi” pentru angajator. Este o greșeală. Angajatorul vrea să te cunoască anume pe tine, iar ceea ce pentru tine pare plictisitor sau nepotrivit, pentru un angajator poate fi exact ceea de ce are nevoie

Arată că ești un jucător din echipă

Atunci când amintești de fostele tale locuri de muncă și de realizări, încearcă să folosești cuvântul “noi”.

Simte-te într-un dialog.

Interviul este un dialog. Iar ca orice dialog, întrebările și răspunsurile trebuie să vină din ambele direcții. Nu-ți fie teamă să pui și tu întrebări.

Combină încrederea și entuziasmul

Încrederea spune despre tine că ai idee despre ceea ce faci. Iar entuziasmul este indică prezența sentimentelor sentimentelor asupra unui obiect sau a unei persoane. Trebuie să găsești echilibrul dintre cele două și să arăți asta.

Studenților le-am mai explicat că nu trebuie să se neliniștească din cauza emoțiilor, pentru că anume din acele emoții, angajatorul poate înțelege cât de mult ne dorim postul de muncă și cât de mult ne entuziasmează acesta. Anume astfel se face legătura dintre Public Speaking și viața de zi cu zi. Un exemplu perfect de spațiu unde se pot manifesta emoțiile. Iar la cursul nostru de Public Speaking învățăm cum să le stăpânim și să folosim emoțiile în avantajul nostru.

A fost un dialog constructiv acolo, și mă bucur de prezența acestuia.