5 motive de ce ne este frică să vorbim în public.

14/09/2022

Care crezi că este frica de care suferă cei mai mulți oameni de pe glob?
Întunericul? Păianjenii? Moartea? Nu. Nu. Și nu. Frica vorbitului în public după statistică este frica nr. 1 pe glob, iar abia pe locul 2 vine moartea.😳 

De ce oare ne este frică?
După 6000 de discursuri evaluate am observat 5 motive de bază:

1. Nu știu cum?

Unii oameni consideră că vorbitul în public ține de talent, de extrovertism, de caracter. Aceste lucruri sunt doar mituri. Vorbitul în public se învață la fel precum înveți meseria de inginer sau contabil. Vorbitul în public se învață cu ajutorul cursurilor de Public Speaking. Unul dintre acestea este Professional Speaker, curs pe care îl cunosc, îl predau și îl recomand. Cu ajutorul acestui curs peste 600 de absolvenți au învățat cum să-și controleze emoțiile, și au uitat de frica vorbitului în public. După acest curs, frica care vine din motivul “nu știu cum se face; nu știu ce să zic” va dispărea garantat.

2. Critica celor din jur.

“Vor râde de mine dacă iese prost”.😥
Această frică se formează din copilărie, de la colegii care se amuză pe eșecurile celor din jur. Pentru a face față acestei frici când vorbim în public e nevoie de o întrebare: “Valoarea cuvintelor pe care le spun e mai puternică decât o greșeală pe care pot să o comit?” Și fii sigur că răspunsul mereu este “DA”. Suntem oameni. E normal să greșim. Important e să nu uităm că oamenii care ne ascultă o fac pentru că vor să o facă și vor închide ochii la greșeli. Vor uita de ele cât timp ideea, mesajul discursului e prioritar.

3. Așteptări mari față de discurs.

Totul vine prin practică. Sunt orator profesionist, însă când privesc, ascult primele mele discursuri observ multe greșeli. Nu mereu se primește chiar așa cum ne dorim. Însă acesta cu siguranță nu e un motiv de frică. Dacă renunțăm astăzi la un discurs pentru că avem așteptări mari pentru el și ne temem să nu reușim, când vom reuși? Prin eșecuri dobândim succesul. Niciodată nu se primește din prima.

4. O ancoră din copilărie

Problemele pot fi și de ordin psihologic. O traumă din copilărie poate fi cauza fricii de a vorbi în public. În asemenea cazuri e necesară o acceptare a trecutului. Oratorul trebuie să se împace cu ceea ce s-a întâmplat. Dacă nu reușește să o facă desinestătător, recomand ajutorul unui specialist.

5. Inexplicabil. 

Cel mai des, când întreb pe cineva “De ce îți este frică să vorbești în public ?” aud răspunsul “Nu știu.” Dacă e și răspunsul tău, îți recomand să meditezi. Un motiv mereu există. Acesta poate fi foarte bizar. Acceptă orice explicație ce îți vine în cap. Dacă întâmpini  greutăți, te ajutăm noi la Professional Speaker. Aici îți vei afla motivul, iar apoi te vom ajuta să scapi de frica vorbitului în public odată și pentru totdeauna.

Recomandarea mea pentru cine suferă de frica vorbitului în public este să studieze împreună cu un profesionist cum să vorbească corect. Astfel își va ridica încrederea în sine și o va depăși mai ușor. Peste 800 de oratori copii, adolescenți și adulți împreună cu noi, anume așa au reușit să scape de frică și să vorbească cu încredere în fața oricărui public. Pentru detalii, accesează: speaker.md