LAB Profile – o noțiune nouă atât pentru societatea cât și pentru piața Republicii Moldova.
Însă cu efort și pasiune, începe să prindă primele rădăcini.
Pe 22, 23, 24 iunie a avut loc primul Open de LAB Profile din Chișinău. Iar pentru doritorii de a primi și certificarea, pe 1 iulie s-a întâmplat și aceasta. Participații care s-au certificat primesc diplome oficiale semnate direct din Canada de către Shelle Rose Charvet, fondatoare a LAB Profile.
Eu mă numesc Bărbău Cătălin, sunt copywriter, și absolvent al primului Open de LAB Profile din Chișinău.
În acest articol vreau să-ți spun cum a fost, pentru că pot vorbi din punct de vedere al unui participant, nu doar ca un martor la eveniment. Implicarea mi-a fost pe măsură ca să pot argumenta obiectiv cursul, și ulterioara Certificare.
*Dacă încă nu stai bine cu noțiunea de LAB Profile , recomand mai întâi să citești articolul: https://bit.ly/44kK0O1
Astfel îți va fi mai ușor să percepi unele lucruri pe care le voi menționa pe parcurs.
Detalii privitoare la training:
După cum am menționat mai sus, ai observat că trainingul durează 3 zile. În fiecare din astea cursul începea la ora 9 și încheiam la 17:30. De mirarea a fost pentru mine faptul că nu observam cum trece timpul. Mă refer la faptul că cele aproape 8 ore de curs se strecurau pe neobservate. Factorii care au generat acest fenomen au fost:
Structurarea bună a temelor
Informațiile au fost structurate foarte „citeț”. Fiecare cursant a primit câte un manual cu informații detaliate. Pe când prezentarea Power Point cu exemplele bine cuvenite, nu era mult prea încărcată cu informații teoretice. Astfel, nu reușeai să te plictisești de la prea mare amalgan de informații pe slide. Cantitatea necesară de informații o primeam direct de la Ilie Dercaci – trainerul.
Combinația dintre teorie și practică
De obicei, în cursuri, traininguri, mai întâi se predă toată teoria apoi trecem la practică. În cazul acestui curs, lucrurile stăteau puțin diferit. Mai întâi făceam un exercițiu. Apoi ascultam teoria, și înțelegeam care era scopul exercițiului precedent. După asta, deja cu un alt partener repetam exercițiul cunoscând la ce trebuie să atragem atenția.
O astfel de cadrare ne ținea mereu dinamici. Mai mult de atât, când făceam a doua oară exercițiul, înțelegeam care este diferența dintre o persoană care cunoaște LAB profile și una care nu o face. Pentru că a doua oară deja știam la ce cuvinte sau emoții (de la persoana care răspunde) să atragem atenția.
Pauzele bine punctate.
Nu reușeam să obosim, pentru că existau pauze bine punctate. Datorită acestora, nu ajungeam la etapa oboselii. Iar chiar și la sfârșit de training, după aproape 8 ore încă mai vedeam energie în cursanți.
Structura trainingului.
Primele 2 zile ne-am axat pe asimilarea teoriei și punerea în practică a acesteia. Iar în a treia zi a fost ceva mai individual.
În primul rând, a fost multă practică, în care am valorificat și combinat toate exercițiile precedente. În al doilea rând, ziua a fost specială, pentru că s-a oferit mult timp pentru întrebări și răspunsuri. S-a analizat cum participanții pot folosi LAB Profile strict pe domeniul lor de activitate. Mai mult de atât, dat fiind faptul că majoritatea cursanților erau din domeniul vânzărilor, s-a oferit tiparele de bază ale clienților sceptici, și ne-am focalizat la cum să abordăm asemenea clienți folosind LAB Profile.
Trainerul Ilie Dercaci.
E necesar aici să menționăm și aportul trainerul Ilie Dercaci.
Ca de obicei, energia emanată de Ilie Dercaci era peste măsură. Oricât de pasiv nu ai fi, valul de emoții pozitive pe care îl transmite Ilie, te învirioază maxim. Agonisești energie, prinzi dorință de implicare, el te convinge. Domeniul îi este cunoscut și familiar. Ilie Dercaci e trainerul cu certificare LAB Profile obținută direct de la Shelle Rose Charvet. Când făcea o profilare LAB, parea a fi foarte simplu, dar când încercam să o facem și noi, realizam că e necesară multă muncă pentru a reuși cu asemenea ușurință. Așa capacități sunt dovezi ale profesionalismului în domeniu.
Certificarea
La certificare a fost cu emoții. Am avut o săptămână pentru a îndeplini niște taskuri, niște profilări. Apoi am venit la certificarea care a durat circa 3 ore.
Era aproape ca un examen, cu teorie, practică, și exerciții. Am mers cu emoții, dar domeniul cuprins e unul pe măsură. Au fost 3 probe:
- Una în care făceam profilări pe înregistrări video.
- A doua în care am făcut profilări în format fizic, cu oaspeții de la certificare.
- Și a treia – proba teoretică – primeam întrebări teoretice legate de LAB Profile și răspundeam fără surse de suport.
Din câte înțelegi, era nevoie de o pregătire.
Concluzii
Ce mi-a plăcut la LAB Profile e faptul că acest curs este valabil și ușor de implementat în foarte multe domenii: Vânzări, HR, Management, Leadership, Marketing, Copywriting, Psihologie etc. Și mai mult de atât, tu vii la training cu un scop profesional, dar ceea ce prinzi acolo, e valabil și pentru domeniul personal. Analizând diferite tipare umane acceptate de domeniul LAB și studiind cum să ne adaptăm după ele, cum să le motivăm, reușești să afli și mai multe chestii despre tine. Spre exemplu, eu am aflat cât sunt de Intern. Sunt o persoană Înspre. Și mai am în multe contexte tiparul Diferență.
Pentru tine aceste cuvinte par a fi doar niște termeni „aberanți”. Dar când cunoști teoria o poți folosi în folosul tău. Eu acum știu cum mă pot motiva mai bine, și în care contexte sunt mai productiv, sau ce contexte de muncă e necesar să evit. Iar acum imaginează-ți că ești un antreprenor, manager, HR, și poți cunoaște aceleași lucruri despre persoanele cu care lucrezi. Și mai mult de atât, știi și limbajul de influențare pentru fiecare tipar. Atractiv? Util? Prea puțin spus. Mi-aș permite să afirm că e aproape „Magic” , dar alegerea rămâne mereu după tine!
LAB Profile – Influențează cu Integritate!