Ce mai rapidă metodă să-ți crești afacerea este să crească antreprenorul. Cea mai bună metodă pentru un antreprenor să crească este să fie într-un program unde poate învăța de la alți antreprenori.
Deja al 3-lea an alături de Andy Szekely parcurg programul ASIC, anul acesta suntem 30 care vom contribui fiecare ca să creștem împreună.
Prima întâlnirea a fost la Păltiniș, într-o zone montană superbă, am reușit să am multe insight-uri care au un impact asupra MINDSET-ului meu pentru a vedea cu alți ochi afacerea.
- Oameni competenți: Un scop important într-o afacere este să ai oameni care știu ce fac și pot explica celor cu care lucrează ce trebuie să facă. Aceasta asigură o echipă puternică și eficientă.
- Evoluția problemelor: Problemele normale într-un stadiu de business devin anormale în stadiul următor și fatale în următor. Anticiparea problemelor poate preveni situațiile critice.
- Trăiește valorile 100%: Este mai ușor să trăiești o valoare la un nivel de 100% decât la 99%. Asta înseamnă să te angajezi complet în a trăi după valorile tale.
- Valorile ca principii de viață: Valorile sunt principii de viață pe care le trăiești și ești dispus să le aperi, ceea ce îți oferă o busolă pentru deciziile tale.
- Încrederea și paranoia: Distrugerea încrederii poate duce la paranoia că ceilalți vor să-ți facă rău. Menținerea unui mediu de încredere este esențială.
- Respect reciproc: Încrederea și respectul funcționează doar dacă sunt reciproce, consolidând relațiile de afaceri.
- Sistemul de convingeri: Sistemul tău de convingeri îți dictează modul în care îți consumi viața și îți construiești afacerea.
- Soluțiile din exterior: Este mai ușor să vezi soluții dintr-o perspectivă exterioară decât din interiorul situației.
- Decizii majore: Antreprenorul trebuie să ia 3-4 decizii cu impact major pe lună. Întreabă-te la final de lună câte decizii importante ai luat?
- Gândirea în scris: Gândește în scris sau e doar vis.
- Excepția vs excelență: Excepția este inamicul excelenței, trebuie să stabilești standarde înalte și să le menții.
- Evoluția afacerii: Pe măsură ce afacerea evoluează, antreprenorul se eliberează, devenind mai eficient în gestionarea acesteia.
- Ego-ul și business-ul: Cu cât ego-ul e mai mare, cu atât business-ul tău poate fi mai mic. Să fii deschis la feedback și să lași ego-ul la o parte este esențial.
- Fondatorul ca activ: Cel mai important activ al companiei este fondatorul și încrederea acestuia în sine.
- Bucle în gândire: Cu cât mai multe bucle ai în cap, cu atât ești mai stresat. Clarificarea gândurilor și deciziilor te poate ajuta să fii mai eficient.
- Direcționarea corectă: Antreprenorul este important să direcționeze corect, nu neapărat perfect punctual.
- Nevoia de statut: Această nevoie este aproape egală cu nevoia de supraviețuire și poate influența deciziile tale.
Concluzia cea mai important din această întâlnire este că scopul final al unui antreprenor este:
Să ajungi să faci doar ceea ce-ți place cu cine și când îți place fără grija banilor.