12 ani de antreprenoriat – 12 lecții importante de reținut!

14/09/2021
12 ani de antreprenoriat - 12 lecții importante de reținut!
12 ani de antreprenoriat!

Exact 12 ani în urmă. 14 septembrie 2009. Împreună cu prietenul și partenerul meu de atunci Tudor, am ieșit de la camera de înregistrări cu documentele primei mele companii. După acest moment am crezut că – gata sunt antreprenor și în curând o să devin milionar :), om de succes și voi revoluționa lumea. Ziceam la toți că am companie și eu sunt foarte tare. Dar, peste câteva săptămâni mi-am dat seama că acesta este doar primul pas care practic nu înseamnă nimic. 🙂 

Anterior participasem la mai multe training-uri de antreprenoriat și credeam că sunt foarte bine pregătit. De fapt peste câteva luni mi-am dat seama că practic nu cunosc nimic și viața e mult mai dură. 

În total am reușit să pornesc 23 de idei de afaceri, din care 13 au fost în primii 7 ani. Care într-un final au fost eșecuri sau idei bune pentru discursuri, astăzi am despre ce vorbi :). De 5 ani m-am dedicat sută la sută educației și am pornit 10 programe educaționale din care 3 au devenit lider de piață și restul urmează.

Timp de 12 ani am înțeles mai multe idei pe care astăzi mă ajută să dezvolt afacerea continuu. Prin acest articol o să prezint 12 cele mai importante concluzii de care mă ghidez pentru a a avea succes.

1. Nu pentru bani
Primele 13 au avut eșec pentru că le-am creat pentru bani în primul rând. Foarte mulți se lansează pentru bani, dar dacă nu iese bani din start sau îmi primii ani. Ce te va face să mergi mai departe?  De 5 ani fac afaceri pentru că mă regăsesc sută la sută în domeniu educațional. Primesc plăcere enormă când văd oameni care după traininguri își schimbă comportamentul și progresează în viață. Acesta este primul motiv de ce fac ceea ce fac, ulterior mă gândesc cum ar putea genera bani suficienți, această activitate.
2. Integritate
Fii corect față de tine, echipă, clienți, societate. Contează foarte mult să trăiești valoarea integrității mereu, tinde să fie totul legal și corect. Evită orice situație care generează bani murdari sau să câștigi doar tu dintr-o tranzacție. Este important să fie câștig – câștig pe ambele părți.
3. Responsabilitate 100%
Faptul că ai o dificultate nu este vina ta, dar este 100% responsabilitatea ta să ieși de acolo. Acest moment m-a ajutat de foarte multe ori, pentru că au fost dificultăți foarte multe și provocatoare. Iar atunci mă întrebam:  ”Bine, am o problemă, ce fac mai departe să o rezolv?”.
4. E ok să greșești
Nu cred că este vreun antreprenor care să nu greșească. Contează ce ai învățat și din moment ce mai nimerești în viitor în situații similare, cum ai utilizat lecția învățată. Școala nu ne învață să greșim, pentru că suntem foarte des penalizați pentru greșeli cu note rele și că un examen trebuie să fie scris fără greșeli. Dar în viață ajung departe cei care au cele mai multe lecții învățate din greșeli, cum poți ajunge departe dacă nu ai aceste lecții? Îți va fi frică să continui ca să nu greșești.
5. Delegarea e cheia
Scăpați de ideile: ”Mai bine ca mine nu face nimeni”, “De ce să plătesc, când pot face eu”, “Nu am când să explic”, “Mă enervez, când văd cum face așa greu și cu o grămadă de greșeli”, “Nu am cui delega” , “Nu există cineva în lumea aceasta să facă ce fac eu” etc. Eu cred în ideea că “Mai bine explic de 100 ori decât să fac eu”, “Orice se poate delegat”, Delegarea este abilitate pe care trebuie să o înveți, prin cărți sau training-uri. E necesar să aloci timp să-ți crești profesionalismul în delegarea diferitor tipuri de sarcini. Recomand din start să aloci timp pentru a studia fenomenul delegării.
6. Echipă
Cea mai mare parte din timp concentrează-te să creezi o cultură, să dezvolți valori sănătoase. Întotdeauna tindeți să dezvoltați oamenii și să aduceți în jurul tău oameni care își doresc să aibă succes.
7. Investește mereu în tine
Nu mai țin minte la câte training-uri am fost, câte cărți am citit, fac acest lucru în continuu, uneori un training poate să nu aibă o necesitate foarte mare pentru mine, dar acolo minim 5 idei noi găsesc cum aș putea fi mai bun în ceea ce fac.
8. Gândește 3D
De la Andy Szekely unul din mentorii mei, am înțeles că liderii gândesc 3D și anume des, departe, diferit. Întreabă-te unde mai mult te concentrezi în trecut sau viitor, rezervează loc în agendă “Timp pentru gândit”.
9. Energie
De mult ori aud de la membrii echipei noastre, îmi place energie care o emani când intri în birou. Liderul trebuie să aibă energie ca să-i încarce pe ceilalți. Ai grijă de sănătatea, starea ta interioară și spirituală ca să ai cât mai multă energie.
10. Controlează finanțele
Toți avem în sânge starea să cheltuim mai mult de cât generăm. De aceea trebuie să fie gestionate foarte bine cheltuielile și veniturile. Eu târziu am început să fac acest lucru, dar de când fac, chiar și perioadele mai dificile le trec mai ușor.
11. Depășește așteptările
O regulă de aur în business, tinde să faci mai mult de cât promiți și chiar mai mult decât se așteaptă clientul. De fiecare dată la Professional Speaker le zic noilor veniți, eu am ca obiectiv să depășesc așteptările voastre, puteți seta cele mai mari așteptări, eu le voi depăși.
12. MINDSET
Toate rezultatele pe care la are afacerea ta se limitează în MINDSET-ul tău. Trebuie să lucrăm mereu cu mentori, coach profesioniști care să ne modifice MINDSET-ul așa că să ne depășim nu doar cu 5 – 10%, dar cu 100 – 200. Practic cele mai multe bariere și frici sunt la noi în cap.

Noi ne dorim să dezvoltăm o comunitate de oameni care progresează mai repede decât cred că pot.
Tot ce trebuie să facem e să decidem cât mai repede, dacă antreprenoriatul este pentru tine sau nu, eu am decis, acesta este sensul vieții mele.