5 principii pentru organizarea instruirilor în companie

09/02/2022

Fiecare din noi își dorește aibă rezultate mai bune în companie, vânzări mai mari, mai mulți clienți. Totodată, înțelegem că această creștere depinde cât de buni angajați avem. Orice om devine mai bun când se dezvoltă. 

De 10 ani livrez training-uri în mediul corporativ și ajut companiile să aibă angajați mai buni, pentru a genera rezultate mai bune.

5 principii pentru organizarea instruirilor în companie, care ar putea să te ajute să planifici instruirile

1. Cultură de educație continuă

Toți ne dorim angajați care să vrea să se dezvolte. Acest moment depinde de cultura de instruire pe care o avem în companie. Cât de des ai realizat instruiri până la moment? Dacă se fac instruiri o dată în an, atunci cel mai probabil oamenii vor veni mai mult pentru coffee break, socializare și distracție. Din moment ce oamenii au înțeles că, o dată la 2 – 3 săptămâni vor participa la o instruire, atunci ei deja vin cu așteptări concrete. Sunt fixați să obțină o abilitate care să-i ajute să fie mai eficienți.

Instruirile reprezintă investiții pe termen lung. În HR, recrutarea este un proces cu obiective pe termen scurt, noi ca angajatori ne dorim cât mai curând să recrutăm. În schimb, când vorbim despre educarea personalului trebuie să fim conștienți că rezultatele vin în timp, 1/2 ani de instruiri continue.

Zăpada nu cade toată odată, ea cade fulg cu fulg, până se formează ceva frumos.

2. Sondaj intern

Pentru ca să fie instruirea potrivită, contează să știi ce au nevoie angajații. E bine să fie un sistem de evaluare și sondaje care te-ar ajuta să planifici training-urile. Inițial, analizați scopurile voastre și ce abilități noi ar permite să fie realizate mai repede. Care sunt cele mai dese greșeli care apar din cauza lipsei unei competențe anumite.

      Pentru un sondaj recomand următoarele întrebări:
  • Ce ar fi important să obții după un training?
  • Ce te oprește să obții rezultate mai mari?
  • Dacă ar fi să organizăm un training pentru tine, de ce ai participa?
  • Care este următorul tău scop în companie? Ce abilități ai avea nevoie ca să îl realizezi?

Orice instruire obligatorie sau cu forța devine total ineficientă. Adu-ți aminte de temele de la școală, care le ați învățat doar pentru notă și cât de repede uitați. Dar, cât de multe țineți minte din cunoștințele acumulate la obiectele care vă plăceau mult profesorul și disciplina în sine.

3. Conținutul potrivit

În urma sondajului, fixează bine scopurile și așteptările pentru fiecare training. Discută cu trainerul, cum ar putea să le acopere? Trainerii cu experiență știu bine ce conținut este cel mai relevat. Oferă posibilitatea să propună soluții, ei petrec cel mai mult timp în studiere și oferirea conținutului practic.

În ultimii ani contează training-urile experențiale. Acestea oferă posibilitatea să practici ceea ce ai studiat. Teoria care nu se pune în practică se uită. De multe ori în training-urile de vânzări SELLification sau de public speaking Professional Speaker noi arătăm cum să o faci. Totul este clar și frumos, doar că, atunci când participanții încep să implementeze, conștientizează că nu e chiar așa de ușor. După, e nevoie să intervenim pentru a corecta.

4. Trainerul potrivit

Deja de câțiva ani se caută traineri practicieni, care au o experiență pe care a reușit să o structureze în teorie și exerciții practice, care ne-ar ajuta să devenim tot atât de buni. Cereți recomandări de la companiile la care a livrat deja. Fiți transparent cu el, explicând cât mai bine ce așteptări ați avea de la un training. La fel, oferiții loc de flexibilitate și încredere. De multe ori, trainerii se pot adapta chiar din mers, pentru că se lucrează cu oameni și toți suntem diferiți.

Mulți întreabă, cum se formează bugetul unui training? De ce e atât de scump? Cel mai mare beneficiu pe care îl obțineți, este viteză și timp. Chiar dacă multe informații pe care le primiți într-un training sunt pe internet sau cărți, aceasta ar presupune foarte mult timp alocat pentru a le găsi și structura cu sens. Training-urile noastre au conținut pe care le-ai putea găsiți în cărți sau internet. Dar, ați avea nevoie de cel puțin 1 an pentru a le înțelege. În cazul în care sunt concepute exerciții specifice, ar dura și mai mult.

5. Plan de instruire

Planificați pentru 6 sau 12 luni înainte. Oamenii au nevoie să știe din timp când au instruire. Când ai un plan pe un termen mai lung, poți să gândești strategic instruirile care după care să fie realizate. Trainerii buni de obicei au agenda plină pe următoarea jumătate de an. Dacă preferi să ai anumite zile specifice din săptămână, atunci e recomandabil să faci un plan concret de instruiri din timp.

Știu că avem o frică să instruim personalul și ulterior vor pleca. Mi-a plăcut fraza lui Lorand Soares Szasz, ”mai bine să avem oameni buni și bine instruiți care pleacă, decât oameni incompetenți și nepregătiți care să rămână”. Dacă ai cultură de instruire continuă, în timp vei îmbunătăți acest proces prin care oamenii vor deveni tot mai buni, chiar dacă unii vor pleca.

Noi întotdeauna suntem deschiși să consultăm directorii HR, cum să facă un plan de instruire conform situației pe care o au la moment, pentru a avea o eficiență cât mai mare.

În dezvoltarea unei culturi de instruire în companie, e nevoie să faci primul pas. Fără îndoială după, o faci continuu și înțelegi că e o investiție pe termen lung.

Norocul este atunci când se întâlnește oportunitatea cu pregatirea.” – Seneca