Structura discursului – plăcerea audienței

08/08/2016
După 7 luni de Professional Speaker, mi-am confirmat faptul că persoanele din sală au necesitatea să audă un discurs structurat.
Chiar dacă persoanele din public au venit pentru cuprins. Aceștea apreciază la maxim atunci când oratorul are o introducere care să le capteze atenția. O încheiere după care să plece pe o notă pozitivă.
Regula 20/60/20, una din cele mai bune metode de a diviza timpul unui discurs:20-60-20
20% – introducere;
60% – cuprins;
20% – încheiere;
Este un calcul matematic foarte simplu.
Dacă știi că ai la dispoziție să vorbești 10 minute, atunci 2 minute faci introducerea, 6 minute prezinți conținutul și în 2 încheire discursul.
Atunci când introducerea este mai mica de 20% riști ca mai multe persoane din sală să nu fie conectate din start cu oratorul sau tema discursului.
În caz că ai un discurs cu o introducere mai mare de 20% ai putea auzi întrebări din sală: “Când începe? Are de gând să înceapă o dată?”.
Dacă încheierea este mai mică decât 20%, avem riscul să avem reacții din sală: “Gata? Da eu mai am întrebări!”.
Cel mai des am văzut discursuri cu încheieri prea mari. Și de fiecare dată vedeam persoanele de lângă mine cu bagajele făcute care deja își imaginau că au plecat din sală. Dar oratorul încă mai explică careva idei finale. Nu cred că mai este cineva atent 100% după ce au auzit: “Într-un final aș vrea să vă zic …”. Aici e moment să finalizez cât de concis posibil și în maxim 20% din timpul discursului.
Evident această regulă nu te obligă să respecți cu exactitate 20% – 60% – 20%. Însă având o structură cât mai aproape de această regulă vei avea un public mulțumit, informat și atent la ceea ce spui.
Îți urez un discurs inspirațional!

 

TikTok LinkedIN Instagram Facebook