După 7 luni de Professional Speaker, mi-am confirmat faptul că persoanele din sală au necesitatea să audă un discurs structurat.

Chiar dacă persoanele din public au venit pentru cuprins, apreciază la maxim atunci cînd oratorul are o introducere care să le capteze atenția și o încheiere după care să plece pe o notă pozitivă.

Regula 20/60/20:

Una din cele mai bune metode de a diviza timpul unui discurs:

20-60-20

20% – introducere

60% – cuprins

20% – încheiere

Este un calcul matematic foarte simplu.

Dacă știi că ai la dispoziție să vorbești 10 minute, atunci 2 minute faci introducerea, 6 minute prezinți conținutul și în 2 minute închei discursul.

Atunci cînd introducerea este mai mica de 20% riscăm ca mai multe pesoane din sală să nu fie conectate din start cu oratorul sau tema discursului.

În caz că avem un discurs cu o introducere mai mare de 20% am putea auzi întrebări din sală: “Cînd începe? Are de gînd să înceapă o dată și o dată?”.

Dacă încheierea este mai mică decît 20%, avem riscul să avem reacții din sală: “Gata? Da eu mai am întrebări!”.

Cel mai des am văzut discursuri cu încheieri prea mari și de fiecare dată vedeam persoanele de lingă mine cu bagajele făcute care deja își imaginau că au plecat din sală, dar oratorul încă mai explică careva idei finale. Nu cred ca mai este cineva atent 100% după ce au auzit: “Într-un final aș vrea să vă zic …”. Aici e moment să finalizez cît de concis posibil și în maxim 20% din timpul discursului.

Evident această regulă nu te obligă să respecți cu exactitate 20% – 60% – 20%, însă avînd o structură cît mai aproape de această regulă veți avea un public mulțumit, informat și atent la ceea ce spui.

Vă urez un discurs inspirațional!

 

 

Share This