5 metode cum poți începe un discurs

16/08/2016

Mai mult de 80% din emoții le avem în primele secunde când ieșim în față. De multe ori se acordă atenție conținutului și mai puțin cum va fi introducerea discursului. Din experiența de la Professional Speaker am observat 5 metode cu care ai putea începe un discurs:introduction

1. Prezentarea personală. Contează foarte mult ca cei din sală să știe cine este în față. Acest punct este important ca să eviți întrebarea pentru vecini: “Cine este persoana din față?”
2. Prezentarea Scopului. Din moment ce ai ieșit în față ar fi bine să ai un scop. Este important să îl prezinți publicului așa ca să înțeleagă de ce trebuie să te asculte și ce vor avea de câștigat dacă o să fie atenți la ceea ce zici. De multe ori pe parcursul discursului vor fi persoane care se vor deconecta, se mai numește “șeful s-a dus de la bază” și atunci când se conectează înapoi informația este nouă și pentru a face legătură cu ideea precedentă va utiliza acel scop care l-ai enunțat în introducere.
3. Complimente. Câteva complimente deschise te vor ajuta să câștigi simpatia publicului.
4. Glume. De multe ori oratorii utilizeaza câteva glume în introducere pentru a le crea o dispoziție pozitivă de la început. Aici cu siguranță cineva ar zice că nu este talentat la spus glume. Din experiența de la Professional Speaker vă pot zice că oricine poate zice glume. Sunt care o fac natural și sunt care pot învăța să o facă. Aș putea zice că un banc la fel ar fi binevenit, dar întotdeauna reamintesc “Dacă nu ții dat să zici bancuri …”.  Ca să nu fii persoana care râde singur la bancul său și după care mai explică bancul, propun să eviți acest moment. Totodată trebuie să fii la curent. Deobicei cei din sală ar putea râde de 2 ori: o dată cu toți și o dată când înțeleg bancul.
5. Cadouri. De multe ori am văzut oratori în prezentările comerciale care oferă cadouri din start câtorva persoane din sală prin diferite metode de show, gen cine are cea mai apropiată zi de naștere va primi un cadou. O recomandare ar fi să oferi cadourile la final, dar în introducere să specificați că la final vei avea câteva întrebări din prezentarea mea în urma carora cineva va primi un cadou.
Un exemplu simplu de introducere în fața unui public interesat de domeniul oratoric:

Buna ziua dragi prieteni, eu mă numesc Ilie Dercaci, sunt co-fondator și trainer Professional Speaker. Sunt premiant la 6 concursuri internaționale de oratorie [prezentarea personală]. Astăzi doresc să prezint 5 metode cu care să vă puteți organiza introducerea unui discurs spus în fața unui public [prezentarea scopului]. Eu sunt încântat să văd atâtea persoane interesate de acest domeniu, deoarece sunt mulți care au nevoie de aceste cunoștințe. Dar foarte puțini care alocă din timpul lor prețios pentru a fi mai buni [Compliment]. Din experiență vă pot zice că oricine poate deveni orator profesionist chiar și acela care zice: “Eu mai bine mă împușc decât să ies în față, îmi tremură tot în mine”, pot să vă zic un secret – am fost și eu așa până în 2007 🙂 [O mini glumă]. Toți cei care participă la prezentările mele la final primesc cadou 6 carți în format electronic și dacă îmi mai aduceți aminte vă prezint un instrument cu care veți pute obține tot ce doriți în viață [Cadoul]. În articolul despre structura unui discurs am recomandat ca introducerea să fie aproximativ 20% din timpul pentru discurs. Acum în funcție de cât iese în timp puteți oferi mai multe sau mai puține detalii pentru fiecare din aceste metode. Vă urez un discurs inspirațional!

TikTok LinkedIN Instagram Facebook