De foarte multe ori sunt întrebat cum aș putea să reușesc să memorizez mai ușor un conținut, pentru că îl citesc de 100 de ori și tot îl uit. Aici eu am un răspuns, dacă tu l-ai citit de o 100 de ori și nu ai reușit să îl memorizez cum îl vor putea ține minte cei care îl vor auzi doar o singură dată atunci când vei fi în față? Structura conținutului tău trebuie să fie format așa încât fiecare persoană care o citește sau o aude o singură dată să o poată memoriza ușor. Pentru această vă prezint 3 metode ușoare care ar putea să te ajute la structurarea conținutului discursului tău.
1. Metoda arbore. Această metodă se utilizează pentru un conținut general care este format din mai multe idei care reies una din alta, dar nu obligatoriu sa fie prezentate într-o anumită ordine. Exemplu: Pregătesc un discurs despre Vânzări, doresc să prezint:
1. Informații despre vânzări prin telefon:
- Cum sunăm un potențial client?
- Ce fac dacă nu dorește să vorbească cu mine?
2. Prelucrarea obiecțiilor:
- Ce este obiecția?
- Cum poate fi prelucrată o obiecție?
3. Pâlnia vânzărilor:
- Etapele;
- Metode de îmbunătățire.
Punctele verzi reprezintă ideile legate de anumite emoții. Prin aceste emoții poți reuși să oferi o informație care poate fi mai ușor memorizată. Emoția poate fi generată prin:
- O istorie;
- Un caz din experiența proprie;
- O glumă sau un banc;
- O asociere stranie.
2. Metoda Scară. Această metodă poate fi utilizată atunci dorim să explicam o informație care are consecventă. De exemplu – Pregătirea unei supe de legume. Etapele de pregătire ar fi:
- Găsim o cratiță; 🙂
- Turnăm apă;
- Punem legumele la fiert;
- etc.
3. Metoda Cronologică. Această metodă divizează discursul în 3 părți: Trecut, Prezent și Viitor. Se practică des la prezentări scurte sau la anumite evenimente gen nunți sau cumetrii.
Exemplu:
- Trecut. Mirii Ion și Marii în cunosc din copilărie, am realizat multe nebunii împreună;
- Prezent. Astăzi mă bucur foarte mult pentru ei că au făcut acest pas important din viața lor;
- Viitor. Sunt sigur că vor fi fericiți unul lângă altul toată viața.
În toate aceste metode este prezentă Emoția. Ca să poți memoriza conținutul este necesar ca ideile fundamentale să fi transmise cu o emoție ușor de memorizat. Structura potrivită te ajută să vizualizez mai ușor ce dorești să prezinți, dar emoțiile te ajută să îi faci pe oameni să memorizeze discursul tău pe un termen mai lung.