De multe ori sunt întrebat de participanții la training-urile mele pe Public Speaking, cum aș putea finaliza memorabil un discurs. Prin acest articol vă prezint 5 idei care le puteți utiliza pentru a termina un discurs.

  1. Întrebări din partea celor din sala – Este o metodă buna spre final să le oferi șansa celor din sală să adreseze întrebări oratorului pentru a obține o claritate mai buna la tot ce ai prezentat. Fiecare persoană din sală percepe informația diferit cineva mai repede cineva mai încet, aici ar fi momentul să faci lumină pentru totă lumea. Sunt persoane care înainte de a asculta discursul tau au avut careva așteptări sau întrebări la care posibil tu nu ai oferit răspuns și ca să nu plece nemulțumit de la prezentarea ta îi oferi șansa să întrebe și să-l faci fericit că a obținut ce și-a dorit.confidence
  2. Recapitulare – Această ideea este bună pentru că pe parcursul discursului tău publicul mai mult este concentrat pe întelegerea mesajul decât pe memorizarea lui. Din acest motiv mulți fac notițe. Pentru ai ajuta să memorizeze mai ușor prezentarea ta repetă încă o dată ideile de bază din conținutul discursului tău.
  3. Concluzia – Am ascultat multe prezentări în care oraturul pronunța spre final fraza “În concluzie … ” recomand după aceste cuvinte să va expuneți foarte succint și să finalizați cât mai repede discursul. Toti cei din sală atunci când aud aceste cuvinte automat primesc mesajul că termini discursul, de aceea trebuie repede să duci până la capă prezentarea ta.
  4. Mulțumesc / Felicitări – Foarte des aud la final de discurs propoziția “Mulțumesc pentru atenție”, 100% parerea mea :), din moment ce tu ca și orator te-ai pregătit cu o anumită infomație și ai prezentat-o celor din sală cine ar trebui să zică mulțumesc? Cel mai des aud “mulțumesc pentru atenție” – când oratorul nu știe ce să mai zică ca să finalizeze discursul sau s-a prezentat mai slab și din respect spune “mulțumesc pentru atenție” cu sens de “mulțumesc că m-ați răbdat”. Recomand să înlocuiți cu “Felicitări că ați aflat aceasta infomație utilă pentru voi”. Repet – pur părerea mea.
  5. Îndemnul final – astfel recomand să finalizați majoritatea discursurilor voastre. Indiferent unde sau cui ați vorbi tineți minte că finalizați pentru un ton de voce mai puterni: “Vă îndemn să ….” astfel vei termina pe o notă mai puternică.

În funcție de cât reprezință 20% din discursul tă conform structurii poți utiliza o singura ideie din cele prezentate în acest articol sau pe toate. Cel mai des ne concentram pe început și conținut, dar finalul vedem ce o să-mi vină atunci, recomand să acordam atenție și acestei părți din discursul nostru deoarece de final depinde stare emoțională cu care îi lasă pe cei din sală să plece. Exemplu de înceiere pentru un public care au ascultat un discurs despre structura unui discurs: Aș vrea să aflu dacă mai sunt care întrebări la care aș putea raspunde și să fiți mai fericiți după ce plecați de la acest training? … [Întrebări din partea celor din sala] Vă mai repet o dată la final că e necesar să știm ca fiecare discurs are o introducere, un cuprins și o încheere fiecare din ele au timpul să alocat și e necesar să le pregatim pe toate 3 așa ca să ne atingim scopul discursului.[Recapitulare] Până la urma fiecare hotăraște singur cât din acestă prezentare va utiliza, dar recomand să începți cu ceea ce simțiți că vă poate face mai bun chiar de astăzi. [Concluzia] Va felicit că ați aflat o informație cu ajutorul carei veți avea o claritate mai mare pentru livrarea urmatoarelor discursuri. [Felicitări] Vă îndemn să fiți atentici cu discursurile voastre și să formați structuri care să-i inspire să acționeze pe cei vă ascultă. [Îndemnul final] Vă urez un discurs inspirațional!

Share This