5 metode cum poți încheia un discurs

17/11/2016
De multe ori sunt întrebat de participanții la training-urile mele pe Public Speaking, cum aș putea încheia memorabil un discurs. Prin acest articol vă prezint 5 idei care le puteți utiliza pentru a termina cu succes un discurs.

5 metode cum poți încheia un discurs

De multe ori sunt întrebat de participanții la training-urile mele pe Public Speaking, cum aș putea finaliza memorabil un discurs. Prin acest articol vă prezint 5 idei care le puteți utiliza pentru a termina un discurs.

1. Întrebări din partea celor din sală

Este o metodă bună spre final să le oferi șansa celor din sală să adreseze întrebări oratorului. De ce? Pentru a obține o claritate mai bună la tot ce ai prezentat. Fiecare persoană din sală percepe informația diferit. Cineva mai repede cineva mai încet, aici ar fi momentul să faci lumină pentru totă lumea. Sunt persoane care înainte de a asculta discursul tău au avut careva așteptări sau întrebări la care posibil tu nu ai oferit răspuns. Ca să nu plece nemulțumit de la prezentarea ta îi oferi șansa să întrebe și să-l faci fericit că a obținut ce și-a dorit.

2. Recapitulare

Această idee este bună pentru că pe parcursul discursului tău publicul mai mult este concentrat pe înțelegerea mesajul decât pe memorizarea lui. Din acest motiv mulți fac notițe. Pentru ai ajuta să memorizeze mai ușor prezentarea ta repetă încă o dată ideile de bază din conținutul discursului tău.

3. Concluzia

Am ascultat multe prezentări în care oratorul pronunța spre final fraza “În concluzie … “. Recomand după aceste cuvinte să te expui foarte succint și să finalizați cât mai repede discursul. Toți cei din sală atunci când aud aceste cuvinte automat primesc mesajul că termini discursul. De aceea trebuie repede să duci până la capă prezentarea ta.

4. Mulțumesc / Felicitări

Foarte des aud la final de discurs propoziția “Mulțumesc pentru atenție”, 100% părerea mea. 🙂 Din moment ce tu ca și orator te-ai pregătit cu o anumită informație și ai prezentat-o celor din sală cine ar trebui să zică mulțumesc? Cel mai des aud “mulțumesc pentru atenție”, când oratorul nu știe ce să mai zică ca să finalizeze discursul. Sau s-a prezentat mai slab și din respect spune “mulțumesc pentru atenție” cu sens de “mulțumesc că m-ați răbdat”. Recomand să înlocuiți cu “Felicitări că ați aflat aceasta informație utilă pentru voi”. Repet – pur părerea mea!

5. Îndemnul final

Astfel recomand să finalizezi majoritatea discursurilor tale. Indiferent unde sau cui ați vorbi ține minte că finalizezi pentru un ton de voce mai puternic: “Vă îndemn să ….” astfel vei termina pe o notă mai puternică.

În funcție de cât reprezintă 20% din discursul tă conform structurii poți utiliza o singură ideie din cele prezentate în acest articol sau pe toate. Cel mai des te concentrezi pe început și conținut. Dar finalul vedem ce o să-ți vină atunci. Recomand să acorzi atenție și acestei părți din discursul tău deoarece de final depinde stare emoțională cu care îi lasă pe cei din sală să plece.

Exemplu de încheiere pentru un public care au ascultat un discurs despre structura unui discurs:

Aș vrea să aflu dacă mai sunt careva întrebări la care aș putea răspunde și să fiți mai fericiți după ce plecați de la acest training? … [Întrebări din partea celor din sala] Mai repet o dată la final că e necesar să știm că fiecare discurs are o introducere, un cuprins și o încheiere fiecare din ele au timpul să alocat și e necesar să le pregătim pe toate 3 așa ca să ne atingem scopul discursului. [Recapitulare] Până la urmă fiecare hotăraște singur cât din acestă prezentare va utiliza, dar recomand să începți cu ceea ce simțiți că vă poate face mai bun chiar de astăzi. [Concluzia] Felicitări că ați aflat o informație cu ajutorul carei veți avea o claritate mai mare pentru livrarea următoarelor discursuri. [Felicitări] Vă îndemn să fiți autentici cu discursurile voastre și să formați structuri care să-i inspire să acționeze pe cei vă ascultă. [Îndemnul final] Vă urez un discurs inspirațional!

 

TikTok LinkedIN Instagram Facebook