7 ani – 14 afaceri – 14 experiențe – 14 lecții învățate

02/12/2016


7 ani – 14 afaceri – 14 experiențe – 14 lecții învățate
7 ani - 14 afaceri - 14 experiențe - 14 lecții învățate

Prima companie am înregistrat-o pe 14 septembrie 2009. Au trecut 7 ani de atunci. Am început acest drum la insistența unui prieten foarte bun, care mi-a zis “Hai!”. Atunci am înțeles, dacă nu fac acest pas atunci va mai dura mult până mă hotărăsc. După acest start până în prezent au urmat 7 ani afaceri experiențe lecții învățate. 14 idei, 14 afaceri, 14 experiențe din care am învățat enorm de mult. De fapt, aș putea scrie câte o carte despre fiecare.

Deci, 7 ani – 14 afaceri – 14 experiențe – 14 lecții învățate

Din aceste afaceri într-un final:
  • 1 – activez în prezent 95%;
  • 3 – activez 5%;
  • 4 – continuă fără mine (am ieșit din aceste afaceri);
  • 6 – sunt închise (falimentate). 🙂
După atâtea lansări aș vrea să prezint 14 concluzii pe care le-am trăit:
1. Crede în prima idee. Prima idee de afaceri a fost în domeniul instruiri. Cineva mi-a zis atunci că ar fi bine să organizez o companie de training-uri. Există potențial și am ajutat multe persoane să devină mai bune. Am zis atunci că nu avem experiență și nu suntem atât de buni ca să facem asta. Astăzi am ajuns să lucrez 95% la prima idee care am abandonat-o la prima barieră.
2. Etica este cel mai important pilon. Contează întotdeauna să fii sigur că banii care îi primești sunt “curați”. Poți merge pe stradă  fără să fie necesar să întorci capul în spate la fiecare intersecție.
3. Crede în cifre. Dacă trendul cifrelor financiare arată că te duci în descreștere, atunci fă o schimbare, indiferent care ar fi ea. Nu se schimbă nimic în viitor dacă nu schimbi nimic astăzi. Schimbare poate fi de oprire sau de accelerare. Cu multe afaceri am ajuns la minus mare, doar din motivul că nu am dorit să accept faptul că cifrele merg în descreștere.
4. Sănătatea are prioritate la orice. După 3 ani de lucru de la 7 până la 23:00, fără weekend-uri, am ajuns să am 3 crize de nervi, probleme de sănătate. Efectiv fără energie pentru a realiza planul de acțiuni. Pe lângă sarcinile fixe legate de afacere, e obligatoriu să ai și sarcini fixe pentru a menține sănătatea și energia. A durat 4 ani pentru a corecta toate experimentele interesante realizate pe organismul meu în perioada anilor de studențime și primi ani de afaceri.
5. Nu fă afaceri doar pentru BANI! Am realizat câteva afaceri doar pentru faptul că îmi părea că vor ieși mulți bani. În domenii în care nici nu doream ca cineva să știe că lucrez în acest domeniu. În primul rând trebuie să te vezi tu singur pe tine ca fiind proprietar de afaceri în acest domeniu. Ca de exemplu am lansat afaceri în domenii: depozit de anvelope sau nunți și cumetrii. 🙂 Banii sunt o consecință la ceea ce faci. Contează să-ți placă, să fii bun, cei din jur să zică mulțumesc pentru ceea ce faci și ulterior să mai și plătească cineva pentru ceea ce faci.
6. Sky is not the limit. Sloganul de care mă conduc în viață. O afacere trebuie să nu mă limiteze la nivel de teritoriu sau financiar. E foarte important să realizezi ceva care și-ar dori sau ar avea nevoie câte mai multe persoane de pe glob nu doar din Moldova sau Chișinău.
7. Nu știi cum? Recunoaște că nu știi și întreabă! Din prima zi după ce am înregistrat primul SRL, am avut sute de momente când sunam și ziceam: Nu știu cum, puteți să-mi explicați sau ajutați vă rog? Recunosc nu întotdeauna am primit răspuns pozitiv. Dar am fost de fiecare dată perseverent și insistent până aflam tot ce aveam nevoie.
8. Nu ai ceva – caută, nu  găsești – creează. Insufiență de bani – am căutat, nu am găsit – am generat. Nu am avut idei – am căutat, nu am găsit – am adunat pe toți din jur și am zis că avem o problemă – trebuie soluții.
9. Dacă nu te implici înseamnă ceva. După ce am activat și am crezut într-o afacere timp de 2 ani, dar într-un final realizam că nu fac nimic pentru ea, doar ziceam că sunt parte din această afacere și avem o echipă foarte puternică. Dacă nu te implici mai bine lasă-i pe cei care se implică să își realizeze visele, nu le crea speranțe că tu vei face ceva.
10. Focus – 100%. Nu lansați mai multe afaceri deodată. Începe cu una și oferă 100% din tot ce faci. Idei de genul: 1000 euro din afacerea asta, încă 300 euro din cealaltă și 700 euro din alta sună superb – doar sună, mai bine să te focusezi pe una și să generezi 10 000 euro.
11. Afacerea ta câștigă exact cât ai tu potențial și dorință. Pentru a câștiga mai mult trebuie să știi cum asta să faci. În 2009 – 500 euro pe lună îmi părea ceva cosmic, astăzi știu cum să-i fac pe zi – diferența este doar în faptul că am investit în mine prin citirea multor cărți, participarea la multe training-uri și cursuri scumpe și bune. Dacă mergi la un training gratuit sau de o sută de lei, tot atât vei câștiga. Un training scump înseamnă și soluții care să te ajute să afli cum să generezi mai mult.
12. Scrie scopurile pe hârtie. Tot ce vrei să faci scrie pe foaie și cât mai clar și termene bine determinate. Analizează zilnic cât de aproape ești de tot ce ți-ai planificat și dacă vezi că nu reușești să ajungi la ce ți-ai planificat – mărește acțiunile până reușești. Ca să fie mai simplu fă de 10 ori mai mult decât crezi că trebuie să faci și astfel cu siguranță vei reuși. În loc de 30 de contacte pe săptămână faci 300.
13. Visează! Dacă un antreprenor nu visează în companie, atunci cine va visa?  Aici recomand să ai în agendă fixate ore fixe pe săptămână când visați. Personal prefer să fac acest lucru în fiecare dimineață, îmi dă aripi și mă face să încep ziua cu multă energie. Din experiență pot zice că fiecare afacere o începeam visând și în câteva luni uitam de acest lucru fiind concentrat doar pe rezolvarea de probleme și căutarea de soluții cum să faci lucrurile să meargă mai bine.
14. Acționează! Cu cât este mai greu cu atât mai multe acțiuni trebuie să faci. Un plan fără acțiuni nu are sens. Recunosc că sunt zile când e foarte greu să te motivezi să faci ceva, pentru aceste momente recomand să aveți o persoană din echipă care are dreptul să vă miște. Oricine trebuie să aibă un mentor care să-l ghideze și să-l inspire. Cu un mentor bun ajungi de 10 ori mai repede unde ți-ai planificat.

Am avut afaceri în care am fost proprietar și eram cel mai mic dintre toți angajații. Vârsta nu contează, contează atitudinea și rezultatele care te recomand și te ajută să-i faci pe restul să te urmeze.

De 2 ani dezvolt o singură afacere în domeniul training-urilor, fiind în acest domeniu mă simt fericit și în fiecare zi mă gândesc cum pot să-i fac pe cei din jur să fie mai buni. Proiectele noastre gen Professional Speaker sunt concepute că să oferim rezultate vizibile și palpabile fiecărui participant.

Oricare pas este o lecție învățată, contează ce înveți și care este următorul pas. Pentru a înțelege ACȚIONEAZĂ!

 

TikTok LinkedIN Instagram Facebook