Avem nevoie de lideri!

Această idee o aud des în societatea în care ne aflăm. Dar este important să înțelegem un lucru. Primul pas să devii un lider bun este să îți asumi responsabilitatea de a conduce un grup de oameni, pentru a deveni mai buni toți împreună.

La vârsta de 23 de ani conduceam o echipă de 16 persoane din domeniul IT și eu eram cel mai tânăr. De multe ori, considerăm că vârsta poate fi un criteriu important pentru a deveni lider, dar nu întotdeauna. 

De aceea, mi-am format 7 principii pe care le consider importante pentru un lider, din punctul meu de vedere. Aceste 7 principii te-ar putea ajuta și pe tine, dacă ești liderul unei echipe. 

1. Investește în tine.

Un lider bun poate dezvolta oamenii din jurul lui prin propriul exemplu. Nu poți fi mai bun fără a te educa continuu. Oamenii devin buni când investesc în ei și pun în practică. Începe de la tine! Astfel se vor strânge oameni în jur care vor dori și ei să fie mai buni.

2. Deleagă și autoritatea.

Oamenii din jur nu pot face nici un pas fără tine? Adresează întrebarea: cum te vei descurca când vei avea o echipă de 100 de persoane? Dacă nu îți dorești mai multe persoane în echipă – atunci cum va crește afacerea ta?

3. Plan de dezvoltare pentru fiecare.

E important să ai pentru fiecare angajat un plan de dezvoltare. Aceasta te va ajuta să crești performața întregii echipe. 1% îmbunătățit pe zi al fiecărei competiții – și la final de an veți obține un rezultat semnificativ.

4. Mentorează fiecare membru din echipă.

Recent am început să implementez un sistem de mentorare cu fiecare om din echipă. Timp de 60 de minute, o dată la 1-2 luni, discut după o serie de întrebări pe care le consider relevante, ca să descopăr ce ne poate ajuta să avem o echipă de succes. O întrebare pe care o recomand este: “Ce este important pentru tine la o echipă?” Astfel, vei înțelege ce ar fi bine să faci în cadrul organizație tale ca să aveți o echipă motivată. Pentru că ceea ce este important pentru ei – este important și pentru tine.

5. Construiește o cultură de progres.

Unicul lucru pe care nu-l poate copia nimeni de la o companie este cultura. În rest, concurenții pot copia orice. Atmosfera și felul cum se trăiesc valorile în cadrul organizației noastre este unic și foarte motivant pentru echipă.

6. Nu mai suntem ca în familie, dar suntem o echipă de performeri.

Inițial consideram că e necesar să se creeze o atmosferă de parcă suntem o familie. Dar mi-am dat seama că în familie, de multe ori, ne permitem unele lucruri pentru că suntem în familie. Lucruri care nu ar fi bine să se întâmple în cadrul unei organizații. De aceea, noi suntem o echipă de performeri. Contează să performăm mereu, pentru a ne putea dezvolta și crește succesele noastre.

7. Tot ce e legat de trecut trebuie de delegat.

Analizează toate sarcinile pe care le faci și vezi dacă sunt legate de trecut. Adică e necesar ceva să faci pentru că nu ai făcut ieri sau că a fost o problemă în trecut sau sunt de viitor. Liderul trebuie să gândească cât mai mult în viitor. Tot ce e legat de trecut – să delege. E complicat inițial. Dar dacă începi cu lucruri mici, la un moment dat începi să delegi și sarcinile mai complicate. Eu, la fiecare sarcină pe care o fac, prima întrebare pe care mi-o adresez este dacă o pot delega.

Analizează aceste 7 principii de leadership. Atât timp cât lucrăm cu oamenii, întotdeauna vom avea parte de lucruri diferite și neașteptate. Atunci când conducem oamenii, trebuie să fim pregătiți să ne asumăm această responsabilitate!